‘Zet je vol in voor het spel van de kinderen’

‘Zet je vol in voor het spel van de kinderen’

‘Zet je vol in voor het spel van de kinderen’

Omgaan met jonge kinderen vereist een specifieke aanpak die echt anders is dan bij oudere kinderen. De OBO-academie organiseert Masterclasses Jong Kind om leerkrachten te trainen in deze aanpak, waarbij Jolanda van Ginderen de kartrekker is. In dit artikel vertelt ze over de inhoud en het belang van deze masterclasses.

Wat zijn jouw werkzaamheden als Coördinator Jong Kind?

Als coördinator voor het jonge kind is het mijn prioriteit om de belangen van deze leeftijdsgroep te behartigen. Het omgaan met jonge kinderen vereist een specifieke aanpak, anders dan bij oudere kinderen. OBO heeft een mooie visie op het jonge kind gevormd waarbij spel, ervaren in een (taal-) rijke en betekenisvolle omgeving centraal staat. Deze draag ik met veel passie uit. Samen met de collega’s op de scholen richt ik me op de groei van jonge kinderen, zodat zij zich op de best mogelijke manier kunnen ontplooien. Mijn taken omvatten het ontwikkelen en implementeren van de visie op scholen, het begeleiden van verschillende teams, het delen van kennis over de ontwikkeling van jonge kinderen en organiseren van activiteiten zoals bijvoorbeeld deze masterclass. Ook ben ik onder andere betrokken bij de samenwerking tussen de voorschoolse organisaties en de scholen en het stimuleren van de doorgaande lijn.

Wat is Masterclass Jong Kind?

Iedere masterclass is anders, maar we focussen ons op de prioriteiten van zowel de leerkrachten als de leerlingen. Op dit moment ligt dit bij het teruggaan naar de basis: leren door spel. Het is ontstaan door te luisteren naar de wensen van onze medewerkers. Op dit moment zijn alle drie de masterclasses al volgeboekt, wat aangeeft hoe belangrijk men het vindt en dat ze er ook echt mee aan de slag willen. We blijven groeien en vernieuwen, maar houden vast aan de kern van spelen en ervaren.

Waarom is dit zo belangrijk?

Dankzij deze training leren we meer over de behoeften van jonge kinderen en hoe we hier samen op kunnen inspelen. De masterclass is nu meer praktijkgericht, met snelle vertalingen van theorie naar de praktijk. De trainer is niet alleen inspirerend, ook zeker praktisch opgesteld. De tools kunnen na de bijeenkomsten direct worden ingezet.

Wat is jouw ultieme tip binnen het onderwijs?

Bekijk goed wat de kinderen nodig hebben en durf los te laten. Richt je op wat écht belangrijk is voor de kinderen. Als dat betekent dat je van je oorspronkelijke plan moet afstappen, go for it. Maak keuzes gebaseerd op wat voor jou én het kind echt van belang is.

Wil je zelf nog iets met ons delen?

Ik wil iedereen meegeven het spel (en daarbij het meespelen door de leerkracht) prioriteit te geven en de basis te laten zijn voor de ontwikkeling van het jonge kind. Daarbij zijn jonge kinderen na de zomervakantie niet ineens ‘jonge-kind-af’ en lijkt het me geweldig wanneer het spel niet beperkt blijft tot kleuters, maar ook doorloopt in groep 3 en misschien zelfs daarna.

‘Zet je vol in voor het spel van de kinderen’- Jolanda van Ginderen

Het laatste nieuws van OBO